Εισαγγελέας Για Λιγνάδη: Ένοχος Για Τρεις Βιασμούς Ο Πpώην Καλλιτεχνικός Διευθυντής Του Εθνικού


Εισαγγελέας Για Λιγνάδη: Ένοχος Για Τρεις Βιασμούς Ο Πpώην Καλλιτεχνικός Διευθυντής Του Εθνικού


Διαφ.

Την ενοχή του Δημήτρη Λιγνάδη για τρεις υποθέσεις βιασμού σε βάρος ανηλίκων πρότεινε εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, Κωνσταντίνος Κούντριας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δίκη αφορά τέσσερις συνολικά υποθέσεις, όμως ο εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση του πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου λόγω αμφιβολιών: Ο καταγγέλων δεν πήγε να καταθέσει και απουσίασε εν γνώσει του.



Όπως είπε ο εισαγγελέας για την εν λόγω περίπτωση:

«Οι αποδείξεις πρωτίστως διεξάγονται επ’ ακροατηρίω και όχι στις τηλεοράσεις. Εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες για την αξιοπιστία του και για τη βασιμότητα της καταγγελίας του.»

Από την άλλη, σχολίασε το εξής:

«Οι σεξουαλικές προτιμήσεις του καθενός είναι προσωπικό του δικαίωμα, όμως η άσκηση βίας είναι αδίκημα και δη κακούργημα.»

Ενώ για τις καταθέσεις των μαρτύρων που τον υπερασπίστηκαν και δήλωσαν ότι ο Δ. Λιγνάδης δεν φιλοξενούσε ανήλικους, τόνισε ότι δε θα μπορούσαν να γνωρίζουν τι συμβαίνει στο σπίτι του κι ότι αυτό το παραδέχτηκε ο ίδιος ο κατηγορούμενος:

«Δεν θα μπορούσαν να ξέρουν τι γίνεται στο σπίτι του κατηγορούμενου, παρόλο που ήταν άτομα του στενού του κύκλου.»

Επίσης αντέκρουσε την θεωρία του Λιγνάδη περί συνωμοσίας σε βάρος του, η οποία περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

«[Ένα] κράμα επιθυμιών υπό την ομπρέλα του κινήματος MeToo.»

«αδίστακτοι καταγγέλλοντες με σκοπό να γίνουν influencer, πληρωμένοι δημοσιογράφοι και άνθρωποι από το ΣΕΗ, που είχαν σκοπό να πλήξουν την υπουργό Λίνα Μενδώνη.»

Η γνώμη του εισαγγελέα ήταν αφενός ότι «δεν προκύπτει τέτοια κόντρα με το ΣΕΗ, που να οδηγήσει στην κατηγορία» και αφετέρου ότι «δεν προέκυψε οργανωμένο σχέδιο, για να στραφούν κάποιοι κατά της υπουργού Πολιτισμού, η οποία ουδέποτε έκανε αναφορά σε σκευωρία». Όσον αφορά τον ίδιο τον Λιγνάδη, στην αγόρευσή του είπε ότι ο πρώην εκλεκτός της Λίνας Μενδώνη έδειξε «δόλο» και φρόντιζε να «καλλιεργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τα θύματα».

Συνεχίζοντας την αγόρευσή του, ο εισαγγελέας ανέφερε, πως ο Δ. Λιγνάδης γνώριζε, ότι τα θύματά του λόγω της ανήλικοτητάς του διασφάλιζαν τη σιγουριά, ότι δεν θα μιλούσαν.

«Τελέστηκαν ακραίες πράξεις σεξουαλικής βίας, έχτιζε πρώτα σχέση εμπιστοσύνης με τα θύματά του και τους δημιουργούσε την πεποίθηση, ότι θα τα βοηθούσε να αναδειχθούν επαγγελματικά, σε όποιον χώρο επιθυμούσαν. Η μεθοδολογία που ανέπτυξε επιβεβαιώθηκε από μαρτυρική κατάθεση, που μιλούσε για προσπάθεια του Δ. Λιγνάδη επιβολής της εξουσίας του.

Καμία λογική εξήγηση δεν έδωσε ο κατηγορούμενος για τη σχέση του με τους δυο από τους καταγγέλλοντες… Οι καταγγέλλοντες δεν απόλαυσαν κανέναν οικονομικό όφελος, αντίθετα χρειάστηκε να ανακαλέσουν τραυματικές μνήμες. Καμία σκευωρία σε βάρος του κατηγορουμένου δεν αποδείχθηκε. Τα θύματα μίλησαν και μάλιστα μίλησαν δυνατά, αντιθέτως ο κατηγορούμενος στην απολογία του δεν παρείχε λογικές απαντήσεις για τα κίνητρα των παθόντων.

Οι συγκεκριμένες κατηγορίες δεν προέρχονται από ανθρώπους του θεάτρου, αλλά από πρόσωπα του περιβάλλοντος του, που ο ίδιος είχε επιλέξει, να συναναστρέφεται. Έχει τελεστεί η πράξη του βιασμού κατά συρροή σε βάρος των τριών παθόντων. Ο κατηγορούμενος γνώριζε, ότι τη συγκεκριμένη στιγμή δεν συναινούσαν τα θύματα. Να κηρυχθεί αθώος ο κατηγορούμενος για την πράξη του βιασμού σε βάρος του τέταρτου καταγγέλλοντα.

Τα θύματα του βιασμού δεν έχουν φύλο, καταγωγή και κοινωνικό στάτους. Το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος ήταν αναγνωρίσιμος, δεν αναιρεί τη διάπραξη των αδικημάτων. Τα θύματα λόγω ανηλικότητας, καταγωγής και οικογενειακής κατάστασης ήταν εύκολος στόχος, γιατί διασφάλιζαν τη σιγουριά, ότι δεν θα αποκάλυπταν τι συνέβη. Η αναγνωρισιμότητα και η λάμψη δεν αναιρεί την ανάγκη ικανοποίησης της σεξουαλικής του ορμής.»

Πολύ καλοστημένη φαίνεται αυτή η συνωμοσία σε βάρος του ανθρώπου που εξαπάτησε ολόκληρη κυβέρνηση (τουλάχιστον σύμφωνα με τα στελέχη της), μετά τον εισαγγελέα μένει να δούμε αν θα πείσει και τους δικαστές. Υπενθυμίζουμε την κλασική πλέον φράση της Μενδώνη:

«Από την στιγμή που ξεκίνησαν οι φήμες τον πιέσαμε πολύ να μας πει την αλήθεια. Μας εξαπάτησε, με εξαπάτησε. Με βαθιά υποκριτική τέχνη προσπάθησε να μας πείσει ότι δεν έχει σχέση με αυτά. Ότι οι φήμες δεν αφορούν αυτόν. Και ενώ οι φήμες πολλαπλασιάζονταν για την ανάρμοστη δράση του αυτός εξακολουθούσε να επιμένει. Όταν παραιτήθηκε, ήταν μετά την συνέντευξη του Ν.Σ.»

Έτσι είναι οι μεγάλοι ηθοποιοί, μαγεύουν το κοινό.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: