Συνομιλίες για την Ουκρανία θα διεξαχθούν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, που θα είναι οι πρώτες άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Αν κα το ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε νωρίτερα ότι οι συνομιλίες είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν περίπου στις 10:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), επικαλούμενο πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης, Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία για την ώρα έναρξης των συνομιλιών.
Οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ και θα είναι κλειστές για τον Τύπο. Στο μεταξύ, τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα παραστούν στις συνομιλίες αυτές.
Ο Πούτιν πρότεινε την Κυριακή τη διεξαγωγή αυτών των άμεσων συνομιλιών με την ουκρανική πλευρά «χωρίς προϋποθέσεις».
Αργά χθες, Τετάρτη, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε τα μέλη της ρωσικής αποστολής, στην οποία θα συμμετέχουν έμπειροι τεχνοκράτες, μεταξύ των οποίων ο σύμβουλος του Πούτιν, ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Γκαλούζιν και ο υφυπουργός Άμυνας Αλεξάντρ Φόμιν. Ωστόσο το όνομα του Πούτιν δεν περιλαμβανόταν στον κατάλογο, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Μετά την ανακοίνωση αυτή, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Τραμπ, που πραγματοποιεί περιοδεία σε χώρες του Κόλπου, δεν θα πάρει μέρος στις συνομιλίες.
Η απουσία των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας μειώνει τις πιθανότητες να επιτευχθεί κάποια σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει προκαλέσει τον Πούτιν να συμμετάσχει στις συνομιλίες, «αν δεν φοβάται».
Ο Ζελένσκι βρισκόταν χθες καθ’ οδόν προς την Τουρκία, για να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, και Ουκρανός αξιωματούχος επεσήμανε ότι θα συμμετάσχει στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη μόνο αν παραστεί και ο Πούτιν.
Στο καθιερωμένο βίντεο που αναρτά κάθε βράδυ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία θα αποφασίσει για τις κινήσεις της στις ειρηνευτικές συνομιλίες, μόλις ξεκαθαριστεί η συμμετοχή ή όχι του Πούτιν.
«Οι απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις για αυτόν τον πόλεμο – γιατί ξεκίνησε, γιατί συνεχίζεται – όλες αυτές οι απαντήσεις βρίσκονται στη Μόσχα», τόνισε ο Ζελένσκι. «Το πώς θα τερματιστεί ο πόλεμος εξαρτάται από τον κόσμο», πρόσθεσε.
Ο Τραμπ επιθυμεί οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε εκεχειρία 30 ημερών, με τον Ζελένσκι να στηρίζει την πρόταση αυτή. Ωστόσο ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι θέλει πρώτα να ξεκινήσουν συνομιλίες στις οποίες θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες μιας εκεχειρίας.
Εξάλλου ένας Ρώσος βουλευτής δήλωσε χθες ότι ένα ακόμη θέμα που ίσως να συζητηθεί σήμερα είναι μια μεγάλη ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου μεταξύ των δύο πλευρών.
Στην αμερικανική αντιπροσωπεία που θα πάρει μέρος στις συνομιλίες συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και απεσταλμένοι του Τραμπ, ο Στιβ Γουίτκοφ και ο Κιθ Κέλογκ.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σίμπιχα δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι συναντήθηκε με τον Ρούμπιο για να του παρουσιάσει το όραμα του Ζελένσκι για ειρήνη και «για να συντονίσουμε τις θέσεις μας αυτή την κρίσιμη εβδομάδα».
“Προσβολή” της Ρωσίας βλέπει ο Εσθονός ΥΠΕΞ
Η υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Μπάιμπα Μπράζε δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η Ρωσία επιθυμεί την ειρήνη στην Ουκρανία και χαρακτήρισε σημαντικό να αποδυναμωθούν οι στρατιωτικές δυνατότητες της Μόσχας.
“Η αποδυνάμωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ρωσίας είναι ο πιο άμεσος και ο οικονομικότερος τρόπος … για να επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία”, είπε η Μπράζε στους δημοσιογράφους ενόψει ανεπίσημης συνάντησης υπουργών Εξωτερικών στην Τουρκία.
Από την πλευρά του ο Εσθονός υπουργός Εξωτερικών Μάργκους Τσάκνα σχολίασε ότι το γεγονός πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στέλνει στην Τουρκία μια αντιπροσωπεία χαμηλόβαθμων αξιωματούχων για συνομιλίες σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία συνιστά “προσβολή”.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η επίσημη θέση της χώρας του είναι ότι ο στόχος για τις μελλοντικές αμυντικές δαπάνες για τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι το 5% του ΑΕΠ τους.
Διαβάστε επίσης:
Eurovision 2025: Εκτός τελικού η Ελλάδα – Τι λέει η τελευταία πρόβλεψη του μοντέλου δεδομένων «The Model»
Άλιμος: Συναγερμός με βρέφος τριών μηνών που εντοπίστηκε δίπλα από κάδο σκουπιδιών
Αυτές οι ηλεκτρικές συσκευές καίνε ρεύμα ακόμα και όταν δεν λειτουργούν
Νέα ηλεκτρονική απάτη μέσω email: Τι να προσέξετε για να μην σας αδειάσουν τον τραπεζικό λογαριασμό