Σολάριουμ: Όσο μικραίνει η ηλικία τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος για καρκίνο δέρματος

7 hours ago

Το σολάριουμ σε κάθε περίπτωση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου δέρματος, και μάλιστα αυτός ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος, αν οι συνεδρίες τεχνητού μαυρίσματος ξεκινήσουν σε ηλικίες κάτω των 25 ετών, δηλώνει στο Πρακτορείο Fm, ο Ειδικός Γραμματέας της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας, διευθυντής ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός, Παντελής Παναγάκης.

Όπως εξηγεί, οι συσκευές μαυρίσματος εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία από το μη ορατό τμήμα του φωτεινού φάσματος, τη λεγόμενη uva ακτινοβολία, η οποία πηγαίνει σε βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας, για αυτό και το τεχνητό μαύρισμα είναι πολύ πιο γρήγορο από το φυσικό. «Λόγω της εν τω βάθει δράσης της uva, αποδεδειγμένα η συγκεκριμένη ακτινοβολία, συνδέεται με μία πρόωρη γήρανση του δέρματος, αλλά κυρίως αυτό που έχει αποδειχθεί, είναι ότι συνδέεται με σημαντικά αυξημένη πιθανότητα κινδύνου καρκίνου του δέρματος.

Δηλαδή μελάνωμα και μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος».

Στην Αυστραλία έχει απαγορευτεί το τεχνητό μαύρισμα – Αυστηρές προδιαγραφές σε Καναδά και ΕΕ

Και τότε για ποιο λόγο εξακολουθούν να επιτρέπονται, στην Ελλάδα τουλάχιστον, αυτές οι συσκευές, προκύπτει εύλογα το ερώτημα. «Στην Αυστραλία έχει απαγορευτεί η χρήση σολάριουμ. Στον Καναδά και στην ΕΕ, υπάρχουν αυστηρές συστάσεις και προδιαγραφές για τη χρήση τους. Εδώ, στην Ελλάδα, οι ρυθμιστικές αρχές δεν το απαγορεύουν. Από την άλλη, έχουμε ισχυρές συστάσεις από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, που ουσιαστικά προτείνουν να ελέγχονται αυτές οι επιχειρήσεις και τα μηχανήματα τεχνητού μαυρίσματος να εκπέμπουν ακτινοβολία, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ΕΕ. Κάτι που αποτελεί και σύσταση της ΕΔΑΕ. Επίσης σύσταση της ΕΔΑΕ, αποτελεί τα μηχανήματα τεχνητού μαυρίσματος να φέρουν, όπως ακριβώς στα τσιγάρα, προειδοποιητικά μηνύματα, έτσι ώστε να είναι ενημερωμένος ο πιθανός χρήστης για τους κινδύνους που εγκυμονεί η διαδικασία τεχνητού μαυρίσματος, σύμφωνα με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα».

Η ΕΔΑΕ εχει προτείνει την απαγόρευση του σολάριουμ – Ο ΠΟΥ το έχει χαρακτηρίσει από το 2009 καρκινογόνο κατηγορίας 1

Δηλαδή υπάρχουν κάποιες οδηγίες που αν τηρηθούν, κάποιος που θα κάνει σολάριουμ δεν θα κινδυνεύσει; «Όχι. Απλώς δυστυχώς φτάνουμε στο άλλο άκρο με κάποιους κακούς επαγγελματίες που έχουν συσκευές, οι οποίες δεν πληρούν τις προδιαγραφές εκπομπής της ακτινοβολίας, έτσι όπως αυτή ορίζεται από την ΕΕ. Το ξεκαθαρίζω ότι το σολάριουμ δεν είναι αθώο και πάντα συνδέεται με πιθανότητα δερματικού καρκίνου, κάτι που θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν οι υποψήφιοι χρήστες». Εσείς, ως Ελληνική Δερματολογική Εταιρεία έχετε προτείνει να απαγορευθεί; «Βεβαίως και όπως γνωρίζετε ο Μάιος είναι ο μήνας που η ΕΔΑΕ έχει ορίσει ως μήνα πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του δέρματος.

Και μέσα σε όλες αυτές τις συστάσεις που είναι και σε έντυπο υλικό, αλλά και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ηλεκτρονική μορφή, υπάρχουν οδηγίες για αποφυγή τέτοιων συσκευών. Θέλω να τονίσω ότι και το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών έχει βγάλει μία σαφή οδηγία ότι η χρήση σολάριουμ όχι μόνο δεν είναι ασφαλής, αλλά κρύβει σημαντικούς κινδύνους για τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι εντυπωσιακό ότι ο ΠΟΥ, ήδη από το 2009 έχει χαρακτηρίσει την ακτινοβολία μηχανημάτων τεχνητού μαυρίσματος καρκινογόνο κατηγορίας 1 για τον άνθρωπο. Όπου η κατηγορία 1 συμπεριλαμβάνει τον καπνό του τσιγάρου, τον αμίαντο ακτινοβολία γάμα κλπ. Που σημαίνει ότι η γνώση υπάρχει πολλά χρόνια».

Οδηγίες για τους χρήστες

Παρόλα αυτά, λέει ο κ. Παναγάκης, για τους συμπολίτες μας που εξακολουθούν να κάνουν τεχνητό μαύρισμα, θα πρέπει να υπάρχουν σαφείς οδηγίες από τους χειριστές μηχανημάτων, σύμφωνα με τις οποίες, οι χρήστες θα πρέπει να φορούν, καθ όλη της διάρκεια της συνεδρίας κατάλληλα προστατευτικά γυαλιά, που οφείλουν να τους προμηθεύουν οι επιχειρήσεις. «Θα πρέπει να αφαιρούν όλα τα καλλυντικά από το σώμα τους, να μην χρησιμοποιούν ενισχυτικά μαυρίσματος κατά τη διάρκεια της συνεδρίας και να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο για τουλάχιστον 48 ώρες μετά την συνεδρία».

Για ποιους είναι άκρως απαγορευτικό

Σύμφωνα με τον Ειδικό Γραμματέα της ΕΔΑΕ το τεχνητό μαύρισμα είναι άκρως απαγορευτικό για άτομα κάτω των 18 ετών, για όσους έχουν πολύ λευκά δέρματα και φακίδες που καίγονται πολύ εύκολα, για όσους φέρουν πολλαπλούς δυσπλαστικούς σπίλους (σσ σπίλοι που μοιάζουν με μελάνωμα, αλλά είναι καλοήθεις), ή έχουν ιστορικό σοβαρών ηλιακών εγκαυμάτων στην παιδική ηλικία , ή συγγενή πρώτου βαθμού με ιστορικό μελανώματος.

Μύθοι και θρύλοι για το σολάριουμ

Το τεχνητό μαύρισμα είναι ομολογουμενως μία αρκετά δημοφιλής τεχνική ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 και μετά, και το εντυπωσιακό είναι ότι παλαιότερα θεωρείτο μια ασφαλής μέθοδος μαυρίσματος και μάλιστα ακόμα πιο αθώα και από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Κάτι το οποίο φυσικά δεν ισχύει, αναφέρει ο έγκριτος δερματολόγος. Ο οποίος προειδοποιεί τον κόσμο να μην πέσει στην παγίδα ότι το τεχνητό μαύρισμα ενδεχομένως προφυλάσσει από ηλιακό έγκαυμα, γιατί όπως εξηγεί το έγκαυμα από τον ήλιο είναι από άλλη ακτινοβολία, από την uvb, οπότε το σολάριουμ δεν προστατεύει το δέρμα. «Ένας άλλος μύθος που επίσης δεν ισχύει είναι ότι το σολάριουμ αυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνης d, κάτι που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι η uva ακτινοβολία δεν βοηθά τον οργανισμό να συνθέσει την εν λόγω βιταμίνη, παρά μόνο η καθημερινή έκθεση στον ήλιο του προσώπου και των άκρων χειρών».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο