Πολλά περισσότερα παιδιά από ποτέ ζουν σε περιοχές συγκρούσεων ή έχουν εκτοπιστεί βίαια από τα σπίτια τους λόγω πολέμων, σύμφωνα με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά, UNICEF.
Υπολογίζεται ότι περίπου 47,3 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε εμπόλεμες ζώνες, αριθμός που αντιπροσωπεύει πάνω από το 1 στα 6 παιδιά παγκοσμίως, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του οργανισμού που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Η αναλογία των παιδιών που ζουν σε περιοχές πολέμου έχει σχεδόν διπλασιαστεί, από περίπου 10% τη δεκαετία του 1990 σε σχεδόν 19% σήμερα, σύμφωνα με τη UNICEF. Τα παιδιά αυτά σκοτώνονται ή τραυματίζονται, εγκαταλείπουν το σχολείο, δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά εμβόλια ή πλήττονται από σοβαρό υποσιτισμό.
«Το 2024 ήταν, σχεδόν σε κάθε παράμετρο, ένα από τα χειρότερα έτη για τα παιδιά σε περιοχές συγκρούσεων στην ιστορία της UNICEF – τόσο σε αριθμό όσο και σε αντίκτυπο στις ζωές τους», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Κάθριν Ράσελ.
«Ένα παιδί που μεγαλώνει σε εμπόλεμη ζώνη είναι πολύ πιο πιθανό να εγκαταλείψει το σχολείο, να υποσιτίζεται ή να αναγκαστεί να φύγει από το σπίτι του. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να γίνει η νέα κανονικότητα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε μια ολόκληρη γενιά παιδιών να γίνει παράπλευρη απώλεια των αλόγιστων πολέμων σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.
Μέχρι τα τέλη του 2023, περίπου 47,2 εκατομμύρια παιδιά είχαν εκτοπιστεί λόγω πολέμων και βίας. Οι τάσεις για το 2024 δείχνουν περαιτέρω αύξηση του αριθμού των εκτοπισμένων, λόγω της έντασης σε πολλές συγκρούσεις, όπως αυτές στην Αϊτή, τον Λίβανο, τη Μιανμάρ, τα Παλαιστινιακά Εδάφη και το Σουδάν.
Ειδήσεις σήμερα:
Χάος στον Κηφισό: Φορτηγάκι έριξε κολώνα της ΔΕΗ – Κλειστές οι αριστερές λωρίδες (video)