Αναμφίβολα ένα απ’ τα πιο αγαπητά τραγούδια του Αλκίνοου Ιωαννίδη είναι η «Αγορά του Αλ Χαλίλι», με τους στίχους του Νίκου Ζούδιαρη να μας έχουν συντροφεύσει αρκετές φορές όταν αποφασίζουμε να ακούσουμε την αγαπημένη μας μουσική.
Αλήθεια όμως, πού στο καλό πέφτει το Αλ Χαλίλι; Πού είναι όλες οι περιοχές που αναφέρει το εκπληκτικό κομμάτι του Ιωαννίδη;
Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερώτημα δοθήκαν απ’ την πάντα ξεχωριστή, για τις αναρτήσεις της, σελίδα «Η Γεωγραφία είναι πολύ κουλ», η οποία κάθε μέρα έχει και κάτι νέο να μας δώσει όσον αφορά τις γνώσεις Γεωγραφίας.
Πιο συγκεκριμένα, η σελίδα ανέφερε πως το Αλ Χαλίλι είναι μία ιστορική αγορά του Καΐρου από την εποχή του Σουλτανάτου των Μαμελούκων, που έχει ονομαστεί από το ομώνυμο καραβανσεράι που χτίστηκε κάποια στιγμή κοντά στο 1380.
Σαν να μην έφτανε αυτή η πληροφορία η σελίδα ανέλυσε κάθε στίχο ξεχωριστά, καθώς μας ενημέρωσε τι είναι η «όαση της Σίβας», τι εννοεί το τραγούδι με το «Θα γίνεις η βασίλισσα της Θήβας» και φυσικά γίνεται αναφορά και στο «ο άνεμος θα καίει στη γη του Νείλου», βάζοντας μας για τα καλά μέσα στο πνεύμα του τραγουδιού.
Η ανάρτηση από τη «Γεωγραφία είναι πολύ κουλ»
«Πού στο καλό είναι πια η αγορά του Αλ Χαλίλι που πουλάνε ανθρώπινα χείλη;
Σίγουρα έχετε ακούσει το τραγούδι του Αλκίνοου Ιωαννίδη (στίχοι/μουσική Νίκου Ζούδιαρη) που αναφέρει αυτήν την περίφημη αγορά, μαζί με ένα σωρό άλλα μαγευτικά μέρη και είναι στην ουσία ένας λατρευτικός ύμνος στην καλή του! Ε λοιπόν πάμε να δούμε ποια είναι όλα αυτά τα μέρη που περιγράφει ο καλός μας Αλκίνοος!
Ο άνεμος θα καίει στη γη του Νείλου
Εντάξει, μπράβο στον Νίκο Ζούδιαρη που μας βάζει κατευθείαν στο θέμα και μάλιστα τόσο εικονοπλαστικά. Είμαστε λοιπόν στην Αίγυπτο, τη χώρα στην οποία δίνει ζωή για τόσες χιλιάδες χρόνια ο Νείλος!
Οκ, στην πραγματικότητα ο Νείλος και οι παραπόταμοί του “βρέχουν” 11 ολόκληρες χώρες της μητέρας Αφρικής, αλλά είναι ασφαλές να υποθέσουμε εξ αρχής πως ο Αλκίνοος τραγουδάει για την Αίγυπτο!
Στον τροπικό όπως θα’σαι του Καρκίνου
Συνεχίζουμε δυναμικά και αστρογεωγραφικά! Ο τροπικός του Καρκίνου είναι ένας νοητός κύκλος γεωγραφικού πλάτους που βοηθάει στη χαρτογράφηση της γης!
Ονομάστηκε έτσι πριν από δύο περίπου χιλιετίες όταν ο ήλιος βρισκόταν στον αστερισμό του Καρκίνου στο θερινό ηλιοστάσιο. Σήμερα βέβαια η θέση του ηλίου στο θερινό ηλιοστάσιο είναι πλέον στον αστερισμό του Ταύρου, λόγω της μετάπτωσης των ισημεριών, οπότε του όνομα του τροπικού μας θυμίζει μια άλλη εποχή!
Στο τραγούδι χρησιμοποιείται μάλλον γιατί ο τροπικός του Καρκίνου περνά από την Αίγυπτο και πιο συγκεκριμένα, από τη λίμνη Νάσερ, μια από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες στον κόσμο!
Βέβαια, υπάρχει και διπλή διάσταση στην επιλογή του, μιας και Τροπικός του Καρκίνου είναι το όνομα του βιβλίου του Χένρι Μίλερ, που είναι διάσημο για τον ερωτισμό που το διακατέχει και κάπως μας βάζει στο πολύ ερωτιάρικο μουντ του τραγουδιού!
Στην αγορά του Αλ Χαλίλι, θα πουλάν τα δυο σου χείλη
Η αγορά του ελ-Χαλίλι ή χαν ελ-Χαλίλι είναι μία ιστορική αγορά του Καΐρου από την εποχή του Σουλτανάτου των Μαμελούκων, που έχει ονομαστεί από το ομώνυμο καραβανσεράι που χτίστηκε κάποια στιγμή κοντά στο 1380! Τα καραβανσεράι ήταν χάνια (κάτι σαν πανδοχεία δηλαδή), που εξυπηρετούσαν το εμπόριο, δίνοντας κατάλυμα σε ταξιδιώτες, καραβάνια και εμπόρους!
Θα σου αγοράσω στο Καρνάκ μπακίρια
Tο Καρνάκ είναι ένα σύμπλεγμα ναών και λατρευτικών κτιρίων, δίπλα στο Λούξορ. Παίρνει το όνομά του από το χωριό που βρίσκεται στην περιοχή και πλέον είναι ένα τεράστιο μουσείο! Η κατασκευή του ξεκίνησε στο Μέσο Βασίλειο της αρχαίας Αιγύπτου (2000-1700 π.Χ.) και συνέχισε για περισσότερο από ΕΝΑΜΙΣΗ ΧΙΛΙΑΡΙΚΟ χρόνια! Γιοφύρι της Άρτας take that!
Θα’μαι η πηγή στην όαση της Σίβας
O όαση Σίβα είναι μία όαση στη βορειοδυτική Αίγυπτο που τροφοδοτείται από περίπου 200 φυσικές πηγές (άντε σύρε τώρα να καταλάβεις σε ποια απ’όλες αναφέρεται ο Αλκίνοος)! Είναι μεγάλης ιστορικής σημασίας, γιατί στην αρχαία Αίγυπτο υπήρχε εκεί το μαντείο του Άμμωνα, χαλάσματα του οποίου μπορούμε να επισκεφτούμε μέχρι και σήμερα!
Θα γίνεις η βασίλισσα της Θήβας
Παρότι η Θήβα (αυτή στη Βοιωτία ντε) είναι από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης που κατοικούνται συναπτά μέχρι και σήμερα (απ’τον 20ό αιώνα π.Χ.!), ο Αλκίνοος δεν τραγουδάει για αυτή, αλλά για τη Θήβα της Αιγύπτου!
Γεωγραφικά μιλώντας πάντα, θα ήταν μάλλον ευκολότερο να γίνει βασίλισσα της Θήβας της Βοιωτίας η αγαπημένη του Αλκίνοου και δεν θα είχε και τίποτα να ζηλέψει απ΄την πιο… φαραωνική αντίζηλό της!
H Θήβα της Αιγύπτου ήταν η πρωτεύουσα της κατά το Νέο Βασίλειο (16ος αιώνας -11ος αίωνας π.Χ.) και ήταν λατρευτικός τόπος για τον Άμμωνα! Ήταν χτισμένη εκατέρωθεν του Νείλου, με την κύρια πόλη να βρίσκεται ανατολικά του ποταμού και τη νεκρόπολη (μέρος που τελούνταν τα έθιμα ταφής των αρχαίων Αιγύπτιων) στη δυτική όχθη! Τα απομεινάρια της αρχαίας Θήβας αποτελούν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1979!