Παραγγελίες από Temu και Shein: Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την επιβολή μικρού τέλους σε κάθε δέμα

9 hours ago

Μεγάλη προσοχή αν παραγγέλνεις πράγματα από Temu και Shein – Τέλος το τζάμπα – Βάζουν χαράτσι σε κάθε δέμα – Τόσα θα πληρώνεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την επιβολή ενός μικρού τέλους σε κάθε δέμα που εισέρχεται στην ευρωπαϊκή αγορά, με έμφαση στις αποστολές από την Κίνα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Σχέδιο πρότασης που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει την επιβολή ενός τέλους διακίνησης, μετά από πιέσεις κρατών-μελών, των οποίων οι τελωνειακές αρχές βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση από την τεράστια ροή εισαγωγών – περίπου 4,6 δισεκατομμύρια δέματα ετησίως καταλήγουν απευθείας στα σπίτια των Ευρωπαίων καταναλωτών.

Αν και το ύψος του τέλους δεν έχει ακόμη επίσημα καθοριστεί, οι Financial Times επικαλούνται πηγές κοντά στην Επιτροπή που κάνουν λόγο για περίπου 2 ευρώ (2,25 δολάρια) ανά δέμα. Ωστόσο, προβλέπεται μικρότερο τέλος, της τάξης των 50 λεπτών, για τα πακέτα που αποστέλλονται απευθείας σε αποθηκευτικούς χώρους εντός της ΕΕ.

Το 2023, τα μικρά αυτά πακέτα που εισήλθαν στην Ένωση ανήλθαν σε 4,6 δισεκατομμύρια – ή αλλιώς περισσότερα από 145 ανά δευτερόλεπτο – με το 91% εξ αυτών να προέρχονται από την Κίνα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι οι αριθμοί αυτοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές αρχές εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των εισαγόμενων προϊόντων, καθώς μεγάλο μέρος τους θεωρείται παραποιημένο, ακατάλληλο ή ακόμα και επικίνδυνο για τους καταναλωτές.

Ο εμπορικός πόλεμος που δρομολόγησε ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα μπορούσε να παραμείνει αποκλειστικά σινο-αμερικανικός. Αν μη τι άλλο, λόγω της προκληθείσας εκτροπής των κινεζικών εξαγωγών προς τρίτους προορισμούς.

Και σε μία συγκυρία κατά την οποία η Ε.Ε. ταλαντεύεται ως προς την στρατηγική κατεύθυνση των σχέσεών της με την Κίνα (η οποία από την πλευρά της αυτοπροβάλλεται ως “φυσικός εταίρος” κάθε θιασώτη της “συμπεριληπτικής παγκοσμιοποίησης”), τα αντανακλαστικά του προστατευτισμού κερδίζουν έδαφος. Έστω και υπό διαχειριστικό πρόσχημα.

Η πρόταση της Κομισιόν για οριζόντια επιβολή πρόσθετου τέλους, ύψους δύο ευρώ, σε κάθε δέμα που εισέρχεται στην ευρωπαϊκή επικράτεια, συνιστά στην πραγματικότητα προκαταρκτικό δασμολογικό μέτρο μπροστά σε μία απρόσμενη εξέλιξη.

“Αυτή η τεράστια πλημμύρα δεμάτων, που έφθασαν τα 4,6 δισεκατομμύρια πέρυσι, αντιπροσωπεύει μια εντελώς νέα πρόκληση: για τον έλεγχο, για την ασφάλεια, για να διασφαλιστεί ότι τα πρότυπα ελέγχονται σωστά”, δήλωσε ο επίτροπος Εμπορίου, Μάρος Σέφτσοβιτς, μιλώντας την Τρίτη στην επιτροπή εσωτερικής αγοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

“Δεν θα έβλεπα τον χειρισμό εδώ ως φόρο, είναι απλώς αντιστάθμισμα για το αυξημένο κόστος και θα πρέπει να καταβληθεί από την πλατφόρμα” υποστήριξε ο Σέφτσοβιτς.

Περιττό να αναφερθεί ότι τουλάχιστον 9 στα 10 δέματα που εισάγονται στην Ε.Ε. (ακριβέστερα το 91%) προέρχονται από την Κίνα.

Η ροή φθηνών δεμάτων “αυξάνεται συνεχώς χάρη στις αγορές χαμηλού κόστους από πλατφόρμες, όπως η Shein και η Temu”, δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής, Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Άννα Καββατσίνι, υπογραμμίζοντας ότι οι τελωνειακοί υπάλληλοι κατακλύζονται από τον τεράστιο όγκο.

Η πρόταση της Κομισιόν συνίσταται στην επιβολή του τέλους των δύο ευρώ ανά παραγγελία νοικοκυριού ή 0,50 ευρώ για αποστολές σε αποθήκες με έδρα την Ε.Ε. από τρίτη χώρα. Αυτά τα δέματα συνήθως υπολείπονται του ευρωενωσιακού τελωνειακού ορίου των 150 ευρώ και επομένως δεν ελέγχονται.

Η διαφορά στο ύψος του τέλους θα πρέπει να ειδωθεί ως κίνητρο στους πωλητές να χρησιμοποιούν αποθήκες, όπως έκαναν και πριν. Όπως εξηγεί η Καββατσίνι, είναι πολύ πιο εύκολο για τα τελωνεία να ελέγχουν δείγματα σε μια αποστολή, παρά σε μεμονωμένα είδη.

Μέρος των εσόδων θα πηγαίνει στα εθνικά τελωνεία για να καλύψουν το κόστος διαχείρισης όλων των φθηνών αποστολών, ενώ τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να πάνε στον προϋπολογισμό της Ε.Ε., σύμφωνα με το προσχέδιο της σχετικής οδηγίας.

Όπως υπενθυμίζουν οι Financial Times, η κίνηση αυτή έρχεται μετά από παρόμοιες προσπάθειες των ΗΠΑ να περιορίσουν τις εισαγωγές χαμηλού κόστους, τερματίζοντας το καθεστώς “de minimis”, το οποίο εξαιρεί τις αποστολές αξίας κάτω των 800 δολαρίων από δασμούς και γραφειοκρατία.

Η πρώτη σχετική προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ εκδηλώθηκε τον Φεβρουάριο, ωστόσο οι τελωνειακές αρχές δεν είχαν τους πόρους για να ελέγξουν όλα τα εισερχόμενα δέματα. Η εξαίρεση από το καθεστώς “de minimis” επανήλθε στις 2 Μαΐου, καθιστώντας τα είδη χαμηλού κόστους που αγοράζονται online πιο ακριβά για τους Αμερικανούς καταναλωτές.

Εξ ού και η Temu, η οποία πωλεί φθηνά οικιακά είδη, σταμάτησε αυτόν τον μήνα να στέλνει είδη χαμηλού κόστους από την Κίνα απευθείας στους Αμερικανούς καταναλωτές, ενώ η εταιρεία γρήγορης μόδας Shein προειδοποίησε επίσης πρόσφατα ότι η εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου θα καθυστερήσει, εν μέσω της προσπάθειας αναδιάρθρωσης του επιχειρηματικού της μοντέλου στις ΗΠΑ.

Οι ευρωπαϊκές αρχές επικαλούνται σε πρώτο πλάνο την αύξηση των επικίνδυνων και μη συμμορφούμενων προς τις προδιαγραφές εμπορευμάτων, αλλά και τις καταγγελίες των Ευρωπαίων λαινοπωλητών για αθέμιτο ανταγωνισμό. Ωστόσο, η αρχική έμπνευση για το πρόσθετο τέλος είχε κίνητρα κατεξοχήν δημοσιονομικά.

Η πρόταση παρουσιάστηκε στο Κολέγιο των Επιτρόπων την περασμένη εβδομάδα ως μία από τις επιλογές για πρόσθετα έσοδα στον κοινοτικό προϋπολογισμό και μάλιστα από ίδιους πόρους. Εισηγητής ήταν ο Πολωνός επίτροπος Προϋπολογισμού Πιότρ Σεραφίν και κύριο μέλημά του η αποπληρωμή του κοινού δανεισμού που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία του Tαμείου Oικονομικής Aνάκαμψης των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ μετά την πανδημία.

Αλλά η σχετική συζήτηση ξεκίνησε πρωτίστως με γαλλική πρωτοβουλία.

Το Παρίσι ανησυχεί ιδιαίτερα για το θέμα: περίπου 800 εκατομμύρια τέτοια δέματα στάλθηκαν στη Γαλλία μόνο πέρυσι.

Ήδη τον περασμένο μήνα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Ερίκ Λομπάρ, ανακοίνωσε την πρόθεση του υπουργείου του να συνεργαστεί με άλλες χώρες της Ε.Ε. για μηχανισμούς που προστατεύουν την αγορά από το ντάμπινγκ από κινεζικές εταιρείες, καθώς τα προϊόντα που αρχικά προορίζονταν για τις Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν πλέον υψηλούς δασμούς.

Άλλες χώρες της ΕΕ έχουν κάνει παρόμοιες κινήσεις. Τον Μάρτιο, οι σκανδιναβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας, δήλωσαν ότι θα “συνεργαστούν για να σταματήσουν τα προϊόντα από πλατφόρμες όπως οι Temu, Shein και Wish που είναι επιβλαβή για την υγεία των ανθρώπων και το περιβάλλον”, μετά από ένα συμβούλιο υπουργών περιβάλλοντος που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Το Fevad, το γαλλικό λόμπι ηλεκτρονικού εμπορίου που εκπροσωπεί πάνω από 800 διαδικτυακούς λιανοπωλητές, συμπεριλαμβανομένων των Amazon και Vinted, δήλωσε ότι επιθυμεί άμεση δράση για την αντιμετώπιση “των αδικαιολόγητων πλεονεκτημάτων που απολαμβάνουν οι ασιατικές ιστοσελίδες”.

Αλλά, όπως δήλωσε τότε τελωνειακός υπάλληλος στο Politico, “εάν η Γαλλία το κάνει μόνη της για να επιβάλει πρόσθετα τέλη διαχείρισης, θα χρειαστούν μόνο 48 ώρες για να μεταφέρουν οι εταιρείες τα δέματά τους σε βελγικά κέντρα επεξεργασίας και να αποφύγουν την πληρωμή”. Το να ακολουθηθεί συνεπώς η ευρωπαϊκή οδός ήταν μονόδρομος.

Πηγή

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο