Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να απαντήσει στις έντονες επικρίσεις για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην αιματοχυσία στη Γάζα, μέσω συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν τηρεί σιγή ιχθύος και υπερασπίστηκε τη διπλωματική της στάση, δηλώνοντας πως «δεν χρειάζονται “ανέξοδες δηλώσεις και παραστάσεις χωρίς αποτέλεσμα”», στρέφοντας έτσι τα βέλη του προς τις 24 χώρες που τάχθηκαν ανοιχτά κατά του Ισραήλ.
Ο ίδιος τόνισε ότι «έχουμε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της ανάγκης να υπάρχει μια άμεση κατάπαυση του πυρός και να αποκατασταθεί πλήρως η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».
Ο πρωθυπουργός είπε πως «δεν έχω καμία δυσκολία να σας πω ότι αυτό το οποίο συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες, τις τελευταίες μέρες στη Γάζα, είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο. Και πρέπει το Ισραήλ άμεσα να σταματήσει αυτές τις επιχειρήσεις και να διευκολύνει τον Οργανισμό, αλλά και τις άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες υποστηρίζουν αυτή τη στιγμή το δοκιμαζόμενο πληθυσμό στη Γάζα, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η τροφοδοσία ανθρωπιστικής βοήθειας, φαγητού, αλλά και φαρμάκων, το συντομότερο δυνατό».
Σε άλλο σημείο, επανέλαβε ότι η Αθήνα δεν μένει αδρανής. «Η Ελλάδα δεν παραμένει σιωπηλή. Αλλά εάν μπορούμε να παίξουμε ρόλο γεφυροποιού θα το κάνουμε. Αλλά όχι με ανέξοδες δηλώσεις και παραστάσεις χωρίς αποτέλεσμα, αλλά με αποτελεσματική διπλωματία».
Η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναδεικνύει μια κλασική αντίθεση ανάμεσα στη διπλωματία και την ηθική. Ενώ ο ίδιος επιλέγει να δώσει έμφαση στην «αποτελεσματική διπλωματία» και στην αποφυγή «ανέξοδων δηλώσεων», το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι αν ο ανθρωπισμός μπορεί ή πρέπει να περιορίζεται από διπλωματικές σκοπιμότητες.
Ο ανθρωπισμός, όμως, δεν είναι ζήτημα απλώς στρατηγικής ή πολιτικής σκοπιμότητας, είναι ζήτημα ηθικής ευθύνης και αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο που υποφέρει. Όταν μιλάμε για αιματοχυσία και ανθρώπινη τραγωδία, η ηθική δεν επιτρέπει καθυστερήσεις ή «διπλωματικούς ελιγμούς» που συχνά λειτουργούν ως πρόσχημα για αδράνεια ή συγκάλυψη.
Με άλλα λόγια, η ηθική δεν «θέλει» απλώς διπλωματία, θέλει αποφασιστικότητα και ειλικρίνεια, που πολλές φορές υπερβαίνουν τα όρια της διπλωματικής πολιτικής. Όταν ανθρώπινες ζωές κινδυνεύουν, η ηθική υπερέχει και δεν μπορεί να συμβιβάζεται με την πολιτική ορθότητα ή τη στρατηγική αμηχανία.
Άρα, η διπλωματία δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για σιωπή ή αδράνεια μπροστά σε τέτοια τραγωδία. Ο ανθρωπισμός απαιτεί πρωτίστως ηθική στάση, ακόμα κι αν αυτή είναι πολιτικά δύσκολη.
Διαβάστε επίσης
Λαμπρόγιαννη για Σπύρο Παπαδόπουλο: «Μου είπε σκάσε, ήθελε να με φιλάει στο λαιμό»
Χαλάει ο καιρός: Έρχονται καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας – «Μπαίνουμε σε δύσκολη περίοδο»
Δημητρακόπουλος: «Θα ληφθούν δικαστικά μέτρα για την Πετρογιάννη» – Η απάντηση της δημοσιογράφου
Σεισμός στην Κρήτη: Μαρτυρίες για τρομακτικό βουητό – «Η περίοδος σεισμικής άπνοιας στη χώρα έληξε»