Αυτή η κλασσική και γευστική πίτα με φέτα και γραβιέρα είναι η ιδανική επιλογή για αυτούς που λατρεύουν την τυρόπιτα και τους αρέσει να είναι αφράτη και “μπαμπάτσικη”.
Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Πατσαβουρόπιτα στη στιγμή: Μία εύκολη τυρόπιτα με γιαούρτι, φέτα και κεφαλογραβιέρα
Υλικά
- 450γρ. φύλλο κρούστας
- 1 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο ανακατεμένο με 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 300γρ. φέτα
- 200γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 8 αβγά χτυπημένα
- 80γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 κρόκο αβγού ανακατεμένο με 2 κουτ. σούπας γάλα, για το άλλειμα

Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και λαδώνετε καλά ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 32-34εκ.
- Σε μπολ ανακατεύετε τα αβγά με τη Φέτα ΔΩΔΩΝΗ, την τριμμένη Γραβιέρα Αγελάδος ΔΩΔΩΝΗ, το σιμιγδάλι και μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
- Στρώνετε τα μισά φύλλα στο ταψί, σταυρωτά και λοξά, αλείφοντας τα ένα-ένα με το μίγμα του βουτύρου με το ελαιόλαδο και φροντίζετε να εξέχουν οι άκρες των φύλλων ομοιόμορφα γύρω από τις άκρες του ταψιού. Πρέπει να έχετε αλείψει και τις άκρες των φύλλων που εξέχουν, για να μη στεγνώσουν και ξεραθούν.
- Απλώνετε ομοιόμορφα τη γέμιση πάνω από τα φύλλα. Στρώνετε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω, αλείφοντας τα επίσης ένα-ένα με βούτυρο και λάδι. Εδώ όμως κόβετε τις άκρες των φύλλων για να είναι ακριβώς στο σχήμα του ταψιού.
- Διπλώνετε τις άκρες των κάτω φύλλων γύρω από τις άκρες του ταψιού, πιέζοντας με τα δάχτυλα να σχηματίσουν σούρες. Αν δεν είναι ομοιόμορφες οι σούρες μπορείτε να τις κόψετε με ψαλίδι.
- Αλείφετε την επιφάνεια της πίτας με τον χτυπημένο κρόκο αβγού και το γάλα και ψήνετε στο φούρνο για 50-55 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η πίτα.