Η ελληνική αποστολή της πρωτοβουλίας «March to Gaza» συνεχίζει σήμερα, Παρασκευή (13/06) το πρωί, το ταξίδι της προς τη Λωρίδα της Γάζας, ύστερα από την περιπέτεια που βίωσε στο αεροδρόμιο του Καΐρου.
Μέλη της αποστολής κρατήθηκαν αυθαίρετα για αρκετές ώρες από τις αιγυπτιακές αρχές στον χώρο του αεροδρομίου, προτού αφεθούν ελεύθερα περίπου 12 ώρες αργότερα.
Σε σχετική ανάρτηση του Θωμά Αχταρίδη, ενός εκ των 26 Ελλήνων της αποστολής, αναφέρεται:
«Τίποτα δε μας σταματά. Το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής αποστολής έχει φτάσει ήδη Κάιρο και προετοιμάζεται για το αυριανό ταξίδι.
Η στήριξη όλων των ανθρώπων από την Ελλάδα ήταν συγκινητική και λειτούργησε καθοριστικά, ώστε στο τέλος να μας αφήσουν να φύγουμε. Όλα τα βλέμματα τώρα στην αποστολή για την Πορεία προς τη Γάζα. Αύριο το πρωί ξεκινάμε από Κάιρο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διεθνής πρωτοβουλία περιλαμβάνει χιλιάδες ακτιβιστές από διάφορες χώρες και αποσκοπεί στην άρση του αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Γάζα, καθώς και στην ανάδειξη της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής καταστροφής στην περιοχή.
March to Gaza: Τι συνέβη
Ορισμένοι από τους Έλληνες ακτιβιστές (συνολικά 42 έφτασαν στην Αίγυπτο) κρατήθηκαν στο αεροδρόμιο του Καΐρου, παρότι είχαν περάσει από τον έλεγχο διαβατηρίων.
Το περιστατικό συνέβη το πρωί της Πέμπτης (12/06), όταν Αιγύπτιοι αστυνομικοί τους σταμάτησαν και τους οδήγησαν σε ειδική αίθουσα, ενώ οι υπόλοιποι πέρασαν κανονικά στο Κάιρο.
Η επικοινωνία με όσους κρατήθηκαν ήταν δύσκολη, επειδή αρκετοί δεν είχαν ενεργοποιήσει ακόμα αιγυπτιακές κάρτες SIM και είχαν αφήσει τις ελληνικές συσκευές στην Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά ενημερώθηκαν ότι ενδέχεται να απελαθούν, μια πρακτική που φέρεται να εφαρμόζουν οι αιγυπτιακές αρχές και σε άλλες διεθνείς αποστολές.
Οι Έλληνες αρνήθηκαν να υπογράψουν έγγραφο που τους χαρακτήριζε ως «απειλή για την ασφάλεια» της χώρας. Τελικά, απελευθερώθηκαν και συνέχισαν την αποστολή τους.
Όλοι οι συμμετέχοντες είναι καλά στην υγεία τους, ενώ το περιστατικό έχει ήδη γνωστοποιηθεί στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και στην πρεσβεία στο Κάιρο.
Όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, για την πρόσβαση στην περιοχή κοντά στη Γάζα (όπως η πόλη Αρίς και το πέρασμα της Ράφα) απαιτείται ειδική άδεια από τις αιγυπτιακές αρχές.
Μετά από περίπου 12 ώρες και ισχυρές πιέσεις, οι κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι και η πορεία τους προς τη Γάζα συνεχίζεται κανονικά.
Διαβάστε επίσης:
Σύνταγμα: Γνωστός μάνατζερ ποδοσφαίρου ο άνδρας που ανασύρθηκε νεκρός από τις γραμμές του μετρό
Άραχθος: Εγκεφαλικά νεκρά τα δύο παιδιά που έπεσαν στον ποταμό
Βασίλης Μπισμπίκης: Ποζάρει με κόκκινες γόβες και δικτυωτές κάλτσες για ένα «υπέροχο θέμα»