Αντιμέτωπο με την διεθνή καταγραυγή βρίσκεται το Ισραήλ, την ώρα που ο παλαιστινιακός πληθυσμός στην Γάζα, βρίσκεται αποκλεισμένος εδώ και 11 εβδομάδες από την πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό, με αποτέλεσμα να απειλείται με μια άνευ προηγουμένου επισιτιστική κρίση και τον λιμό.
Οι εικόνες παιδιών που έχουν μείνει αποστεομένα και η κραυγή αγωνίας από τον επικεφαλής ανθρωπιστικών αποστολών του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ ότι 14.000 βρέφη κινδυνεύουν να πεθάνουν μέσα σε 48 ώρες εάν η βοήθεια δεν φτάσει εγκαίρως σόκαραν την διεθνή κοινότητα, με την Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανακοινώνουν την αναστολή εμπορικής συμφωνίας με το Ισραήλ.
«Η απειλή της πείνας κρέμεται πάνω από εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους στη Γάζα» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, ανακοινώνοντας την αναστολή των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που εξετάζονταν με το Ισραήλ.
Πιέσεις από τη Βρετανία και από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπό το βάρος της πρωτοφανούς ανθρωπιστικής κρίσης
Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντέιβιντ Λάμι ανακοίνωσε το πάγωμα των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της Βρετανίας με το Ισραήλ, με άμεση ισχύ.
«Η διεξαγωγή του πολέμου στη Γάζα βλάπτει τις σχέσεις με την ισραηλινή κυβέρνηση», δήλωσε ο Λάμι.
Όπως ανέφερε η βρετανική κυβέρνηση «δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε συζητήσεις για μια νέα, αναβαθισμένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με μια κυβέρνηση (του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν) Νετανιάχου που προωθεί σκανδαλώδεις πολιτικές στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα».
Από την πλευρά της, η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Κάγια Κάλας, δήλωσε ότι ζήτησε την επανεξέταση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ του μπλοκ και του Ισραήλ.
H επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας σημείωσε ότι η «ισχυρή πλειοψηφία» των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. τάσσεται υπέρ μιας τέτοιας αναθεώρησης της συμφωνίας σύνδεσης του μπλοκ με το Ισραήλ υπό το φως των γεγονότων στη Γάζα.
«Η απόφαση είναι αναστρέψιμη και εξαρτάται από την πρόοδο που θα σημειωθεί», τόνισε η Κάγια Κάλας και προσέθεσε ότι στο μεσοδιάστημα επαφίεται στο Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Η κατάσταση στη Γάζα είναι καταστροφική. Η βοήθεια που επέτρεψε το Ισραήλ είναι φυσικά ευπρόσδεκτη, αλλά είναι σταγόνα στον ωκεανό. Η βοήθεια πρέπει να ρέει άμεσα, χωρίς εμπόδια και σε κλίμακα, γιατί αυτό είναι που χρειάζεται», προσέθεσε μιλώντας σε δημοσιογράφους.
«Τεντώνει το σχοινί» ο Νετανιάχου
Παρά τις πιέσεις που δέχεται το Ισραήλ, όμως, φαίνεται να είναι αποφασισμένο να «ολοκληρώσει τους πολεμικούς του στόχους» – όπως τους χαρακτηρίζει από την αρχή του πολέμου και τους κωδικοποιείται με την στρατιωτική επιχείρηση «Άρματα του Γεδεών».
Ήδη μετά τις ανακοινώσεις των δυνάμεων της Δύσης, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε εντολή να επιστρέψει από τη Ντόχα μέρος της αντιπροσωπείας που διαπραγματεύεται τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και την απελευθέρωση ομήρων.
«Μετά από περίπου μία εβδομάδα εντατικών συνομιλιών στη Ντόχα, η ανώτερη διαπραγματευτική ομάδα θα επιστρέψει στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις, ενώ εκπρόσωποι σε επίπεδο εργασίας θα παραμείνουν στη Ντόχα προς το παρόν» αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου του Νετανιάχου.
Διαβάστε επίσης:
Ούτε Uber στον Άρη: Ταξί στην Αθήνα χρέωσε 344 ευρώ φοιτήτρια για διαδρομή που δεν έγινε ποτέ
Στον αέρα η Eurovision: Θύελλα αντιδράσεων για τη σαρωτική νίκη του Ισραήλ στο televoting