Το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησης του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενέκρινε ομόφωνα χθες Κυριακή σχέδιο για την εντατικοποίηση των ευρείας κλίμακας στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες ισραηλινά ΜΜΕ, επικαλούμενα πηγές τους στην κυβέρνηση.
Το σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μετά την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην περιοχή την ερχόμενη εβδομάδα (13η – 16η Μαΐου), ανέφεραν πηγές της εφημερίδας Times of Israel, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στο μεσοδιάστημα θα καταβληθεί προσπάθεια να κλειστεί νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς, τουλάχιστον σύμφωνα με το ρεπορτάζ.
Πάντα κατά την Times of Israel, εγκρίθηκε επίσης κατά πλειοψηφία σχέδιο για να αρχίσει να εισέρχεται ξανά βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας κατά τρόπο που θα εγγυάται πως δεν θα την καταχράται η Χαμάς.
Το Ισραήλ δεν επιτρέπει τους τελευταίους δυο και πλέον μήνες την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκημένο παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακο 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων, γεγονός που έχει πυροδοτήσει κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί τον λιμό σαν όπλο.
Ωστόσο, ο ΟΗΕ έκανε σαφές πως απορρίπτει την πρόταση του Ισραήλ για τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας υπό τους όρους του στρατού του, με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο διεθνής οργανισμός στη Γενεύη, εκφράζοντας τις «σοβαρές ανησυχίες» του.
Η «ανθρωπιστική ομάδα χώρας» στη Λωρίδα της Γάζας εξήγησε πως το σχέδιο αυτό, αν εφαρμοζόταν, θα παραβίαζε θεμελιώδεις ανθρωπιστικές αρχές, ενώ μοιάζει «σχεδιασμένο για την ενίσχυση του ελέγχου σε είδη που εγγυώνται την επιβίωση εν είδει τακτικής για την άσκηση πίεσης — στο πλαίσιο της στρατιωτικής στρατηγικής».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), το Ισραήλ θέλει ο ΟΗΕ να εγκρίνει τη διανομή εφοδίων μέσω ισραηλινών σημείων ελέγχου και υπό όρους που θέτει ο στρατός του.
Η ομάδα του ΟΗΕ προειδοποίησε πως αυτό σημαίνει ότι άμαχοι θα είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν σε στρατιωτικές ζώνες για να παίρνουν τρόφιμα και ότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τόσο τις δικές τους ζωές, όσο και αυτές εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι άνθρωποι με περιορισμένη κινητικότητα εκ των πραγμάτων δεν θα λαμβάνουν βοήθεια, ενώ η πρόταση θα σημάνει πιθανότητα περαιτέρω εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς.
Ο ΟΗΕ υπογράμμισε ότι θα ταχθεί υπέρ σχεδόν μόνο αν τηρούν ανθρωπιστικές αρχές όπως είναι η ουδετερότητα, η αμεροληψία, η ανεξαρτησία και η ανθρωπιά.
Διαβάστε επίσης:
Τέμπη: Παρέμβαση της Μαρίας Καρυστιανού για τα fake video που προσκομίστηκαν από την Interstar
Πάτρα: Σοβαρά επεισόδια στον τελικό Κυπέλλου Ερασιτεχνών – Καταγγελίες για ξυλοδαρμό από τα ΜΑΤ
ΣΚΑΪ: Ηχηρή παραίτηση λίγο πριν το τέλος της σεζόν – Φεύγει μετά από 14 χρόνια