Η κλιματική αλλαγή θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τις μπανάνες, το πιο δημοφιλές φρούτο παγκοσμίως, σύμφωνα με νέα έκθεση της οργάνωσης Christian Aid.
Σύμφωνα με την έρευνα, μέχρι το 2080 τα δύο τρίτα των περιοχών όπου σήμερα καλλιεργούνται μπανάνες, κυρίως στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, ενδέχεται να μην είναι πλέον κατάλληλες για την παραγωγή τους.
Η συνεχής άνοδος της θερμοκρασίας, οι ακραίες καιρικές συνθήκες, αλλά και οι πλημμύρες επηρεάζουν δραματικά χώρες-κλειδιά όπως η Γουατεμάλα, η Κόστα Ρίκα και η Κολομβία. Οι απώλειες στις σοδειές αυξάνονται, με άμεσο αντίκτυπο στις κοινότητες που εξαρτώνται οικονομικά από την καλλιέργεια μπανάνας.
Η έκθεση με τίτλο Going Bananas: How Climate Change Threatens the World’s Favourite Fruit αναδεικνύει τη σημασία της μπανάνας ως βασικής διατροφικής πηγής, αναφέροντας ότι αποτελεί το τέταρτο σημαντικότερο τρόφιμο στον κόσμο μετά το σιτάρι, το ρύζι και το καλαμπόκι.
Περίπου το 80% της παραγωγής καταναλώνεται τοπικά, με πάνω από 400 εκατομμύρια ανθρώπους να εξαρτώνται από αυτή για το 15%-27% των ημερήσιων θερμίδων τους.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, καθώς «η κλιματική αλλαγή σκοτώνει τις καλλιέργειές μας. Αυτό σημαίνει πως δεν έχουμε εισόδημα γιατί δεν μπορούμε να πουλήσουμε τίποτα. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η φυτεία μου πεθαίνει. Οπότε, αυτό που βιώνουμε είναι θάνατος», λέει χαρακτηριστικά η καλλιεργήτρια Aurelia Pop Xo από τη Γουατεμάλα.
Ιδιαίτερα ευάλωτη είναι η μπανάνα ποικιλίας Cavendish, που κυριαρχεί στις εξαγωγές. Αν και υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες, η Cavendish επιλέγεται από τις μεγάλες εταιρείες λόγω ανθεκτικότητας και γεύσης, ωστόσο η ομοιογένειά της την καθιστά εξαιρετικά ευάλωτη σε ασθένειες και κλιματικές μεταβολές.
Χρειάζεται συγκεκριμένες θερμοκρασίες (15°C–35°C) και ισορροπημένη υγρασία για να ευδοκιμήσει. Παράλληλα, τα ευαίσθητα φύλλα της την καθιστούν ευάλωτη σε καταιγίδες, ενώ η έλλειψη γενετικής ποικιλίας αυξάνει τον κίνδυνο μαζικών απωλειών.
Επιπλέον, η αλλαγή του κλίματος ενισχύει τη διάδοση ασθενειών όπως ο μύκητας του μαύρου φύλλου, που μειώνει τη φωτοσύνθεση της μπανάνας έως και 80%, και ο «fusarium tropical race 4», ένας επιθετικός μύκητας του εδάφους που «καταστρέφει ολόκληρες φυτείες Cavendish παγκοσμίως».
Η Christian Aid καλεί τις ανεπτυγμένες χώρες που έχουν συνεισφέρει περισσότερο στην κλιματική κρίση να αναλάβουν τις ευθύνες τους, εγκαταλείποντας τα ορυκτά καύσιμα και στηρίζοντας οικονομικά τις κοινότητες των παραγωγών ώστε να προσαρμοστούν.
«Οι μπανάνες δεν είναι απλώς το αγαπημένο φρούτο του κόσμου, είναι και βασική τροφή για εκατομμύρια ανθρώπους. Πρέπει να ξυπνήσουμε απέναντι στον κίνδυνο που θέτει η κλιματική αλλαγή για αυτή τη ζωτική καλλιέργεια», δηλώνει η Osai Ojigho, διευθύντρια πολιτικής και εκστρατειών της οργάνωσης.
«Οι ζωές και τα μέσα επιβίωσης ανθρώπων που δεν έχουν καμία ευθύνη για την κλιματική κρίση βρίσκονται ήδη υπό απειλή».
Διαβάστε επίσης:
Άδεια οδήγησης: Νέες αλλαγές για τους οδηγούς – Τι ισχύει για τους 65άρηδες
Χαλάει ο καιρός και για πολλές μέρες: Έρχεται πτώση της θερμοκρασίας και καταιγίδες
Απίστευτο περιστατικό στην Πάτρα: 72χρονη διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη
Τέλος οι κάρτες στα ATM: Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές και τι πρέπει να γνωρίζετε