Γιατί οι πρώτες λέξεις που είπε ο Πάπας Λέων ΙΔ’ δείχνουν ότι τα χειρότερα έρχονται

6 hours ago

Με την εμφάνιση λευκού καπνού στις 19:07 ώρα Ελλάδας, την Πέμπτη, από την Καπέλα Σιστίνα, το Βατικανό επιβεβαίωσε επίσημα την εκλογή του νέου Πάπα, διαδόχου του Πάπα Φραγκίσκου, από το σώμα των καρδιναλίων.

Ο εκλεκτός είναι ο Αμερικανός Ρόμπερτ Πρεβόστ, όπως ανακοίνωσε από τον εξώστη της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου ο Καρδινάλιος Μαμπέρτι.

Ο Πρεβόστ επέλεξε το όνομα «Λέων ΙΔ», καθιστάμενος ο πρώτος Πάπας με βορειοαμερικανική καταγωγή και ο 267ος στη σειρά των προκαθημένων της Καθολικής Εκκλησίας.

Η εκλογή του πραγματοποιήθηκε έπειτα από δύο ημέρες συνεδριάσεων, κάτι που έχει συμβεί μόλις πέντε φορές από το 1900.

Σε μια εποχή γενικευμένης γεωπολιτικής αστάθειας και ηθικής σύγχυσης, κάθε λέξη με θεσμικό βάρος αποκτά πολλαπλές αναγνώσεις. Πόσο μάλλον η πρώτη φράση ενός νέου Πάπα, η οποία ανέκαθεν λειτουργεί ως δήλωση προθέσεων, σχεδόν ως πολιτικό μανιφέστο.

Ο νέος Ποντίφικας, διαδεχόμενος τον Φραγκίσκο, απηύθυνε στον κόσμο την φράση «Ειρήνη σε όλους σας» (Peace be with you all). Πρόκειται για μια επιλογή που δεν μπορεί να ιδωθεί απλώς ως ευχή ή εκκλησιαστικός τύπος.

Αντίθετα, φέρει το βάρος της ιστορικής συγκυρίας και αποτελεί σαφή ένδειξη για τον ρόλο που αντιλαμβάνεται ότι καλείται να διαδραματίσει η Καθολική Εκκλησία στη νέα, εύθραυστη παγκόσμια πραγματικότητα.

Από τον λαό στην παγκόσμια σύγκρουση

Όταν ο Πάπας Φραγκίσκος ανέβηκε στον θρόνο του Αγίου Πέτρου το 2013, απηύθυνε στον κόσμο ένα απλό «Καλησπέρα, αδέλφια», ένα μήνυμα ταπεινότητας και λαϊκής εγγύτητας, που σηματοδοτούσε τη στροφή μιας Εκκλησίας προς τους φτωχούς, τους αόρατους, τους ξεχασμένους.

Δώδεκα χρόνια μετά, ο νέος Πάπας Λέων ΙΔ’ ξεκινά διαφορετικά. Η επιλογή της ειρήνης δεν είναι απλώς θεολογική, αλλά περισσότετο μοιάζει με πολιτική προοικονομία.

Η ειρήνη γίνεται το πρωταρχικό του διακύβευμα, προαναγγέλλοντας όχι μόνο το περιεχόμενο της αποστολής του, αλλά και τη δυσκολία της, καθώς αναλαμβάνει σε έναν κόσμο όπου η βία επιστρέφει στον πυρήνα της ιστορίας.

Η φράση «Ειρήνη σε όλους σας» ακούγεται την ίδια ώρα που οι βόμβες πέφτουν στη Γάζα, που η Ουκρανία μετρά τρίτο χρόνο πολέμου, που οι εντάσεις σε Ινδία-Πακιστάν αναζωπυρώνονται, που η προσφυγική κρίση συνεχίζεται με πνιγμένους στα νερά της Μεσογείου, που η κλιματική κατάρρευση δημιουργεί μαζική μετακίνηση ανθρώπων, ανεργία και ένα γενικευμένο κλίμα τρόμου προκύπτει από την εκτεταμένη βία και αβεβαιότητα.

Ο νέος Πάπας δεν μιλά μόνο για στρατιωτική ειρήνη. Μάλλον εννοεί κάθε μορφή βίας που υφίσταται σήμερα η ανθρωπότητα. Την οικονομική, κλιματική, πολιτισμική, θεσμική.

Η Εκκλησία δεν μπορεί να στέκει πλέον απλώς ως παρατηρητής ή αφηρημένος ηθικός φάρος. Οφείλει να ανακτήσει παγκόσμιο πολιτικό ρόλο, όχι με όρους εξουσίας, αλλά ως συμβολικός εγγυητής ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Το να καλέσεις για ειρήνη, είναι και ένας τρόπος επανένταξης της Εκκλησίας στο παγκόσμιο αφήγημα, όχι πλέον ως απόλυτης αυθεντίας, αλλά περισσότερο ως ηθικής νησίδας σε έναν ωκεανό αποσύνθεσης.

Η πρώτη λέξη ενός Πάπα δεν είναι λοιπόν απλώς μια ευγενική προσφώνηση. Είναι πολιτική πυξίδα. Και αυτή τη φορά δείχνει προς έναν κόσμο που κινείται σε ταχείς ρυθμούς αποσταθεροποίησης, όπου η ανάγκη για ειρήνη είναι υπαρξιακή.

Ο νέος Πάπας δεν ήρθε για να κανακέψει τα πλήθη, αλλά για να αντιμετωπίσει τη φωτιά που έρχεται. Ενδεχομένως να ξέρει, και να μας λέει έμμεσα ότι βρισκόμαστε στο χείλος μιας ακόμα βαθύτερης παγκόσμιας κρίσης.

Και σ’ αυτήν, η ειρήνη δεν θα είναι μόνο αποστολή, είναι μάχη.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Η Χριστίνα Σούζη τρολάρει δημοσιογράφους και μετεωρολόγους – «Δεν θα πεθάνουμε»

Τέλος οι κάρτες στα ATM: Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές και τι πρέπει να γνωρίζετε

Μιχάλης Ιγνατίου: H Αρχιεπισκοπή Αμερικής του ζητά αποζημίωση 4.000 για φωτογραφίες – Τι απαντά ο δημοσιογράφος

Αυτή είναι η ηλεκτρική συσκευή που «καίει» όσο 65 ψυγεία: Σχεδόν 5.000 watt την ώρα

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο