Η κυβέρνηση του προέδρου Χαβιέρ Μιλέι προχώρησε την περασμένη εβδομάδα στο οριστικό κλείσιμο του μουσείου «La Pastera», που λειτουργούσε στον χώρο του Εθνικού Πάρκου Λανίν, στην Αργεντινή, και ήταν αφιερωμένο στον Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα.
Το μουσείο λειτουργούσε από το 2008 με διαχείριση του συνδικάτου Δημοσίων Υπαλλήλων (ATE), βάσει συμφωνίας που είχε συναφθεί κατά την προεδρία της Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Μανουέλ Αντόρνι, η Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων στην Αργεντινή ακύρωσε τη σύμβαση, ισχυριζόμενη ότι το συνδικάτο «μετέτρεψε τον χώρο σε μουσείο προώθησης του Γκεβάρα, μακριά από τον αρχικό πολιτιστικό του σκοπό».
Αργεντινή: Τι υποστηρίζει η κυβέρνηση
Ο Αντόρνι ανέφερε ότι κρατικοί πόροι χρησιμοποιούνταν για «αναπαράσταση της ζωής ενός τρομοκράτη με πολυμέσα», επισημαίνοντας ως ενδεικτικά παραδείγματα την παρουσίαση του βιβλίου Mundo Che στην Αβάνα και τις οργανωμένες επισκέψεις φοιτητών.
«Η υπεράσπιση των χρημάτων όλων των Αργεντινών είναι αδιαπραγμάτευτη», τόνισε, προσθέτοντας πως η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερου ελέγχου παλαιών συμφωνιών που θεωρούνται ασύμβατες με τις αρχές της παρούσας κυβέρνησης.
Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, γεννημένος στην Αργεντινή, ήταν γιατρός και αντάρτης, γνωστός ως μία από τις ηγετικές μορφές της Κουβανικής Επανάστασης του 1959, στο πλευρό του Φιντέλ Κάστρο. Κατείχε θέσεις όπως πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας και υπουργός Βιομηχανίας στην Κούβα, ενώ στη συνέχεια προσπάθησε να μεταφέρει τον αντάρτικο αγώνα σε Κονγκό και Βολιβία, όπου και σκοτώθηκε το 1967.
Η ιστορική του διαδρομή περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε εκτελέσεις κρατουμένων στη φυλακή Λα Καμπάνια, γεγονός που του απέδωσε το προσωνύμιο «ο χασάπης της Λα Καμπάνια». Ο ίδιος είχε δηλώσει σε ομιλία του στον ΟΗΕ το 1964: «Εκτελέσαμε, εκτελούμε και θα συνεχίσουμε να εκτελούμε όσο χρειαστεί».
Η απόφαση έκλεισε έναν ιστορικό χώρο και άνοιξε νέο κύκλο συζητήσεων για την ιδεολογική διαχείριση της Ιστορίας και τη χρήση δημόσιων πόρων.
Το συνδικάτο ATE στην Αργεντινή καταγγέλλει την απόφαση ως «ιδεολογική λογοκρισία», ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης υποστηρίζεται πως το κτίριο θα αξιοποιηθεί στο μέλλον για «πραγματικά πολιτιστικές δράσεις». Μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία για την επαναλειτουργία του χώρου υπό νέο φορέα.
Διαβάστε επίσης:
Αυτές οι ηλεκτρικές συσκευές καίνε ρεύμα ακόμα και όταν δεν λειτουργούν
Νέα ηλεκτρονική απάτη μέσω email: Τι να προσέξετε για να μην σας αδειάσουν τον τραπεζικό λογαριασμό