Άμαχοι δολοφονούνται ενώ ψάχνουν φαγητό, έγκυες αποβάλλουν και γιατροί λιποθυμούν από την πείνα: Συγκλονιστικά στοιχεία για Γάζα

5 hours ago

Σοκάρουν τα στοιχεία που δημοσιεύει το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ για τη Γάζα. Τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη, αντιμετωπίζουν κρίσιμες ελλείψεις βασικών φαρμάκων και προμηθειών, περιστατικά μαζικών ατυχημάτων και ελλείψεις καυσίμων. Μάλιστα γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό αντιμετωπίζουν λιποθυμικά επεισόδια λόγω εξάντλησης και έλλειψης τροφής.

Ταυτόχρονα υπολογίζεται ότι 55.000 έγκυες γυναίκες στη Γάζα αντιμετωπίζουν αυξανόμενους κινδύνους για την υγεία τους, όπως αποβολή και νεκρογέννηση, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος για υποσιτισμένα νεογέννητα. Περισσότεροι από 680.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εκ νέου, μέσα σε τρεις μήνες, από τις 18 Μαρτίου, δηλαδή από τη μέρα που ξεκίνησε εκ νέου η επίθεση του Ισραήλ.

Φυσικά, ο έγκριτος οργανισμός δεν θα μπορούσε να αφήσει εκτός της έκθεσής του τις επιθέσεις σε αμάχους την ώρα που προσπαθούν να παραλάβουν την ανθρωπιστική βοήθεια. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «εν μέσω πείνας και αυξανόμενης πιθανότητας λιμού, οι επιθέσεις εναντίον αμάχων που προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε προμήθειες τροφίμων συνεχίζονται, με αποτέλεσμα μαζικές απώλειες.»

Για παράδειγμα, στις 15 και 16 Ιουνίου, το νοσοκομείο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού περιέθαλψε πάνω από 170 και 200 ασθενείς, αντίστοιχα, πολλοί από τους οποίους είχαν τραύματα από πυροβολισμούς, οι οποίοι ανέφεραν ότι προσπαθούσαν να έχουν πρόσβαση σε επισιτιστική βοήθεια. Στις 17 Ιουνίου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανέφεραν ότι η μαζική άφιξη τραυματιών στο ιατρικό συγκρότημα Nasser, στο Khan Younis, ανάγκασε τις ιατρικές ομάδες να μετατρέψουν τις αίθουσες τοκετών σε χειρουργεία έκτακτης ανάγκης, με πολλούς από τους τραυματίες να χρειάζονται ακρωτηριασμό για να σώσουν τη ζωή τους.

Οι τραυματίες προσπαθούσαν να συλλέξουν μερίδες αλεύρου στη Χαν Γιουνίς, πρόσθεσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, στις 17 Ιουνίου, 59 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 200 τραυματίστηκαν μεταξύ των ανθρώπων που προσπαθούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε προμήθειες τροφίμων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε αυτό το πλαίσιο σε 397 νεκρούς και περισσότερους από 3.031 τραυματίες, με βάση όσα αναφέρει ο οργανισμός.

Ο οργανισμός αναφέρει με ακριβή περιγραφή το τι συνέβη σε κάποιους από τους αμάχους που σκοτώθηκαν. Είναι πολύ χαρακτηριστικές δύο περιπτώσεις: «Στις 16 Ιουνίου, περίπου στις 10:00, ένας ψαράς φέρεται να σκοτώθηκε, ένας άλλος να τραυματίστηκε και ένας τρίτος να αγνοείται όταν ξέσπασε φωτιά σε αλιευτικό σκάφος στα ανοικτά των ακτών της πόλης της Γάζας. Στις 17 Ιουνίου, περίπου στις 04:05, πέντε Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας και των τριών παιδιών της, φέρεται να σκοτώθηκαν όταν χτυπήθηκε μια σκηνή για τους εσωτερικά εκτοπισμένους στην περιοχή Al Mawasi δυτικά της Khan Younis.»

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας στη Γάζα, που επικαλείται ο ΟΗΕ, μεταξύ 11 και 18 Ιουνίου σκοτώθηκαν 531 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 2.486. Μεταξύ της 7ης Οκτωβρίου 2023 και της 18ης Ιουνίου 2025, το Υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανέφερε ότι τουλάχιστον 55.637 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 129.880 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν. Αυτό περιλαμβάνει 5.334 νεκρούς και 17.839 τραυματίες από την εκ νέου κλιμάκωση των εχθροπραξιών στις 18 Μαρτίου 2025.

Σχετικά με την κατάσταση των δομών υγείας, οι λεπτομέρειες που αναφέρονται είναι σοκαριστικές.

Στις 12 Ιουνίου, μια διαταγή του Ισραήλ για εκτοπισμό έπληξε την περιοχή γύρω από το Nasser, το τελευταίο μεγάλο νοσοκομείο που λειτουργεί στη νότια Γάζα. Την ίδια ημέρα, η Ιατρική Βοήθεια Παλαιστίνης (ΙΒΠ) ανέφερε ότι ισραηλινά τανκς και στρατεύματα βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση από το νοσοκομείο, προειδοποιώντας ότι αν το νοσοκομείο αναγκαστεί να κλείσει, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα χάσουν την πρόσβαση σε κρίσιμη περίθαλψη και το αποτέλεσμα θα είναι «παραπάνω από καταστροφικό».

Το νοσοκομείο διαθέτει 540 κλίνες, συμπεριλαμβανομένων 51 ασθενών στη μονάδα εντατικής θεραπείας, και λειτουργεί στο 150% της δυναμικότητας των κλινών του, ανέφερε η ΙΒΠ. Περιγράφοντας τις οδυνηρές συνθήκες, ο Δρ Μοχάμαντ Σακρ, διευθυντής νοσηλευτικής υπηρεσίας στο Νάσερ, δήλωσε στην ΙΒΠ ότι «καταφεύγουν στην τοποθέτηση ασθενών στους διαδρόμους και στα μπαλκόνια ως έσχατη λύση, επειδή [δεν] μπορούμε να τους γυρίσουμε την πλάτη», προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς που έχουν υποδεχθεί έχουν τραυματιστεί από άμεσο ελεύθερο σκοπευτή είναι στο κεφάλι ή στο στήθος και ότι το 95% των εισερχόμενων ασθενών είναι ακραία υποσιτισμένοι.

Στις 17 Ιουνίου, ο συντονιστής έκτακτης ανάγκης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα προειδοποίησε ομοίως ότι «σ’ αυτή τη φρικτή κατάσταση, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το Nasser, το τελευταίο που έχει απομείνει σανίδα σωτηρίας στο Νότο», προσθέτοντας ότι το νοσοκομείο είναι «επικίνδυνα κοντά στο σημείο διάλυσης».

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι παρά την άγρια επίθεση του Ισραήλ η αντίσταση συνεχίζεται, καθώς ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, στην εβδομάδα 11 με 18 Ιουνίου σκοτώθηκαν ακόμα τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες, με αποτέλεσμα ο συνολικός απολογισμός να φτάνει τους 427 νεκρούς και 2.735 τραυματίες Ισραηλινούς στρατιώτες από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης τον Οκτώβριο του 2023. Από αυτούς τους 427 εκτιμάται ότι 20 σκοτώθηκαν και 151 τραυματίστηκαν, μετά την αναζωπύρωση των εχθροπραξιών στις 18 Μαρτίου 2025.

Επομένως μετά από σχεδόν δύο χρόνια εισβολής πολλά άγρια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, και με τη Διεθνή κατακραυγή να φουντώνει, το Ισραήλ όχι απλά δεν έχει απελευθερώσει τους ομήρους, αλλά δεν έχει καταφέρει καν να πλησιάσει στον άλλο κύριο διακηρυγμένο στόχο του που είναι η διάλυση της αντίστασης.

Διαβάστε επίσης:

Ξεχάστε air condition και ανεμιστήρα: Η ιαπωνική τεχνική για δροσερό ύπνο που δεν κοστίζει τίποτα

Καιρός: Στους 42°C η θερμοκρασία – Οι πόλεις που θα «ψηθούν» και η πιο δύσκολη μέρα

Ελεγκτής και αστυνομικοί τραμπούκισαν εργαζόμενη για ένα εισιτήριο: «Ξεκίνησα να βιντεοσκοπώ για δική μου ασφάλεια»

Συγκίνησε ο Ηλίας Μαμαλάκης για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει: «Περπατάω με Πι»

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο